Ana içeriğe atla

"-Kİ" EKİNİN YAZIMI

Ki’nin bağlaç mı yoksa ek mi olduğunu anlamanın bazı yolları vardır.
1)    ki’nin geldiği sözcüğün sonuna –ler eki getirilir ve sadece sözcük okunur. Sözcük anlamlıysa ‘ki’ ektir ve bitişik yazılır. Sözcük anlamsızsa ‘ki’ bağlaçtır ve ayrı yazılır.

2)   Fiillerden sonra gelen ‘ki’ bağlaçtır, ayrı yazılır. (Düzgün konuş ki dinlesinler.)


3)   Bir yerde bulunan varlığı işaret eden bir anlama sahipse ‘ki’ ektir, bitişik yazılır. (okuldaki sınıf, kapıdaki görevli, üstündeki elbise, sokaktaki lamba, evdeki oda…)

       Bir varlığın birine, birilerine ait olduğunu ifade eden bir anlama sahipse ‘ki’ ektir, bitişik yazılır. (benimki, seninki, onunki…)


Sanki, oysaki, mademki, belki, halbuki, meğerki sözcüklerinde bulunan ‘ki’ bağlaç olduğu halde kalıplaşmış olduğundan bitişik yazılır. Dilimizde üç değişik görevde “ki” kullanılmaktadır.

a) 
Sıfat Yapan “ki”: Ektir, sözcüğe bitişik yazılır. Bir ismin yerini veya zamanını gösteren sıfattır.
– Kalbimdeki sevgin hiç bitmez.
– Dünkü sınav çok zordu.
– Çocuk elindeki parayı kaybetmiş.
b) İlgi Zamiri “-ki”: Ektir, kelimeye bitişik yazılır. İsim tamlamalarında tamlanan ismin yerini tutar.
– Bilal’in ödevi daha güzel olmuş.
– Bilal’inki daha güzel olmuş.
– Erzurum’un havası çok soğuk; Malatya’nınki o kadar soğuk değil.
c) Bağlaç olan “ki”: Sözcüktür ayrı yazılır. Birleşik yapılı cümle oluşturur.
– Biliyorum ki bu iş böyle olmayacak.
– Sev ki sevilesin.
Uyarı: “ki” bağlacı bazı sözcüklerde kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır.

– Çünkü, sanki, mademki, meğerki, halbuki, oysaki, belki

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRKÇE BAĞLAMA ÖGELERİ

Aralarında anlam ilgisi bulunan farklı cümleleri ya da kavramları birbirine bağlayarak tek bir yargı haline getiren sözcük ya da sözcük gruplarıdır. Bu sözcükler cümleleri birbirine sebep, amaç, destekleme, açıklama, örnekleme, özetleme vb. anlamlarla bağlarlar. Yaygın olarak kullanılan belli başlı bağlama ögeleri şunlardır: Bu nedenle, bundan dolayı, açıkçası, kısacası, sonuçta, öncelikle, bunun yanında, aynı zamanda, üstelik, çünkü, yoksa, artık, hatta… ÖRNEK: Bu kalemi yeni aldım üstelik çok da ucuzdu. Öğretmenimiz son yazılıyı yaptı, aynı zamanda sözlü notlarımızı da verdi. Dersin düzenini bozdu, bu nedenle ceza aldı. NOT:   Bazı bağlama ögeleri aynı anlama geldiklerinden birbirlerinin yerine kullanılabilir. Bu nedenle – bundan dolayı - bu yüzden bunun yanında – bununla birlikte, üstelik – hatta, bunun yanında – aynı zamanda, bundan böyle – artık…

Hayal Ürünü Belirten Cümleler (Kurgusal)

Yaşanması mümkün olmayan, tamamen zihnimizde canlandırdığımız olayları hayal ürünü olarak ifade ederiz. Köprü tam yıkılırken fil hortumuyla köprüyü havaya kaldırdı. Sabaha kadar bulutların üzerinde dolaşıp durdum. Dünya, Güneş’e seslendi. Küçük kız yıldızları heybesine topladı. Bulutlar pamuk giysilerini giymişlerdi. Minik fare kükredi. Kedi pırr diye uçuverdi Güneş çocuklara gülümsedi. Minik köpek kulağıma fısıldadı. Yıldızlar Ay ile dans ediyorlar.

YÖNLENDİRİCİ İFADELER

Cümledeki durumu, düşünceyi tersine çevirerek cümleleri birbirine bağlayan sözcüklerdir. En yaygın kullanılanları şunlardır: Ama, fakat, lakin, ancak, ne var ki, oysaki, halbuki, ya da, veya, rağmen, buna rağmen… ÖRNEK: Bu konuya çok çalıştım ama konuyu tam anlamadım. Yukarıdaki cümle iki parçalıdır. Birinci bölümünde cümle olumlu gelmiş, ikinci bölümde ise cümlenin anlamı olumsuz biçime dönmüştür. Bunu sağlayan sözcük ‘ama’ sözcüğü olmuştur. NOT: Yönlendirici ifadeler birbirlerinin yerine kullanılabilir. Bir cümlede ama, fakat, lakin, ne var ki gibi ifadeler birbirlerinin yerine konsa da cümlenin anlamı değişmez.